Stabilnost, zvijanje in agregacija proteinov
Cilji
Cilji: Študentje spoznajo osnove zvijanja proteinov in njihove stabilnosti. Pridobijo vpogled v termodinamske, kinetične in strukturne vidike procesa zvijanja. Nadalje se seznanijo s povezanim
mehanizmom agregacije proteinov. Ta se pojavlja
pri nevrodegenerativnih boleznih.
Kompetence: Spoznavanje z interdisciplinarnimi
področji strukturne biologije, biokemije in biofizike. Samostojno mišljenje, formuliranje problemov in vprašanj.
Predmetnik
- Stabilnost proteinov: osnovna znanja o določanju stabilnosti,
- problem zvijanja proteinov - kako se proteini zvijajo in vitro in in vivo,
- kinetika, prehodna stanja in energije prehodov (energijske površine),
- kako se zvijanje začne - najzgodnejše stopnje,
- razrahljani klopčič (molten globule) - pomen zvijanje, napačno zvijanje in prehajanje preko membrane,
- encimi, ki sodelujejo pri procesih zvijanja,
- vloga šaperonov na zvijanje in vivo,
- agregacija proteinov do amiloidnih fibril: in vitro in v celici,
. reverzibilni kondenzati proteinov v telesca brez membran; podobnost s fazno separacijo gel- tekoče
- zvijanje proteinov in bolezni: nevrodegenerativne bolezni.
Obveznosti
Končan študij druge stopnje biokemije, biologije, medicine ali katerekoli druge naravoslovne smeri.
Literatura in reference