PREDMETI

Stabilnost, zvijanje in agregacija proteinov

10

ECTS Kreditne točke

Predavatelji
  • prof. dr. Eva Žerovnik
Smeri
  • NANO3

Cilji

Cilji: Študentje spoznajo osnove zvijanja proteinov in njihove stabilnosti. Pridobijo vpogled v termodinamske, kinetične in strukturne vidike procesa zvijanja. Nadalje se seznanijo s povezanim mehanizmom agregacije proteinov. Ta se pojavlja pri nevrodegenerativnih boleznih. Kompetence: Spoznavanje z interdisciplinarnimi področji strukturne biologije, biokemije in biofizike. Samostojno mišljenje, formuliranje problemov in vprašanj.

Predmetnik

- Stabilnost proteinov: osnovna znanja o določanju stabilnosti, - problem zvijanja proteinov - kako se proteini zvijajo in vitro in in vivo, - kinetika, prehodna stanja in energije prehodov (energijske površine), - kako se zvijanje začne - najzgodnejše stopnje, - razrahljani klopčič (molten globule) - pomen zvijanje, napačno zvijanje in prehajanje preko membrane, - encimi, ki sodelujejo pri procesih zvijanja, - vloga šaperonov na zvijanje in vivo, - agregacija proteinov do amiloidnih fibril: in vitro in v celici, . reverzibilni kondenzati proteinov v telesca brez membran; podobnost s fazno separacijo gel- tekoče - zvijanje proteinov in bolezni: nevrodegenerativne bolezni.

Obveznosti

Končan študij druge stopnje biokemije, biologije, medicine ali katerekoli druge naravoslovne smeri.

Preverjanje znanja

Literatura in reference

Več
Skrij