TSAAI: TRANSVERZALNE VEŠČINE O UPORABNI UMETNI INTELIGENCI

TSAAI - Erasmus+ Sodelovalna partnerstva

„FUTUR-IA“: platforma za usposabljanje študentov o uporabni umetni inteligenci

Prvi projektni sestanek na Univerzi v Malagi

Prvi koraki projekta Erasmus+ 'TSAAI', ki ga vodi Univerza v Malagi in vključuje sedem mednarodnih partnerjev vključno z Institutom »Jožef Stefan« in Mednarodno podiplomsko šolo Jožefa Stefana

Začel se je projekt Erasmus + 'TSAAI' (Transverzalne veščine o uporabni umetni inteligenci) za krepitev transverzalnih veščin na področju uporabne umetne inteligence (AI) na področju visokega šolstva, ki ga koordinira Univerza v Malagi in vključuje sedem mednarodnih partnerjev. S sodelovanjem šestih evropskih visokošolskih institucij iz Nemčije (Offenburg University of Applied Sciences), Hrvaške (Univerza v Reki), Slovenije (Mednarodna podiplomska šola Jožefa Stefana), Španije (Univerza v Malagi), Estonije (Tallinn University of Technology) in Severne Makedonije (International Balkan University) bo s tem projektom oblikovan portal za poučevanje umetne inteligence, da jo približa nestrokovnjakom, s posebnim poudarkom na visokošolskih študentih.

Internacionalizacija izobraževanja

Rezultat bo platforma FUTUR-IA, za izvedbo pa je predvideno triletno obdobje. Cilj te pobude, ki se zavzema za internacionalizacijo izobraževanja, je spodbujanje učenja v veščinah uporabne umetne inteligence prek transverzalnih in vključujočih vsebin. "Prizadevamo si zapolniti vrzeli v usposabljanju na področju umetne inteligence za univerzitetne študente po vsej Evropi glede na že obstoječe povpraševanje po strokovnjakih, ki se bo v naslednjem desetletju še povečevalo," pojasnjuje raziskovalec z Oddelka za jezike in znanosti o računalništvu na Univerzi v Malagi Francisco López Valverde, eden od promotorjev tega projekta.

Prvi intelektualni izdelki

Po prvem osebnem srečanju znanstvene ekipe, ki jo sestavlja 28 članov, vključno z učitelji in strokovnjaki z multidisciplinarnih področij, ki je bilo v maju, je ta julija potekalo nadaljevalno srečanje, tokrat virtualno. Izdelava večjezičnega spletnega mesta, ki združuje platformo in razvoj učnih načrtov, bosta prva intelektualna izdelka. Spletna stran bo pripravljena predvidoma do konca leta 2022.

TSAAI' je projekt programa Erasmus + 'KA2' (sodelovalna partnerstva), katerega glavni izzivi so spodbujanje sodelovanja in medkulturnega razumevanja ter krepitev vezi med državami.

TSAAI_reunion.jpg
TSAAI_meeting.jpg