32. DNEVI JOŽEFA STEFANA

32. DNEVI JOŽEFA STEFANA

Objavljeno: 19. mar. 2024

Dnevi Jožefa Stefana potekajo v počastitev spomina na slavnega slovenskega fizika Jožefa Stefana, rojenega 24. marca, z namenom popularizacije znanosti.

PROGRAM

Ponedeljek, 18. marec

TEDEN ODPRTIH VRAT IJS: Obisk IJS v živo, ob 9.00, Šolski center Krško – Sevnica

13.00 Velika predavalnica IJS: ODPRTJE 31. DNEVOV JOŽEFA STEFANA - Prof. dr. Boštjan Zalar, direktor

13.10 Velika predavalnica IJS: OKROGLA MIZA - Zabavna znanost: The Big Bang Theory po slovensko

15.00 Galerija IJS: ODPRTJE RAZSTAVE - Ante Trstenjak

Torek, 19. marec

TEDEN ODPRTIH VRAT IJS: Obisk IJS na daljavo, ob 7.45, OŠ Franceta Prešerna Črenšovci

13.00 Velika predavalnica IJS: VABLJENO PREDAVANJE - Prof. dr. Danilo Zavrtanik (Univerza v Novi Gorici, IJS): Zoisov nagrajenec za življenjsko delo na področju fizike in astrofizike osnovnih delcev

"Predstavitev znanstvenih dosežkov na področju eksperimentalne fizike in astrofizike osnovnih delcev"

18.00 Velika predavalnica IJS: STAND – UP ŠOV EKSPERIMENTOV Sodelujejo: dr. Evelin Gruden, Marko Jeran in Aleš Novak

Sreda, 20. marec

11.00 Velika predavalnica IJS: OKROGLA MIZA - Znanost in (jedrska) energija

13.00 Velika predavalnica IJS: VABLJENO PREDAVANJE - Prof. dr. Nektarios Tavernarakis (Medical School, University of Crete, Grčija)

"Avtofagični mehanizmi pri staranju in nevrodegeneraciji"

15.00 Velika predavalnica IJS: SLOVESNA PODELITEV NAGRAD ZLATI ZNAK JOŽEFA STEFANA

Institut ”Jožef Stefan” tudi letos podeljuje zlati znak Jožefa Stefana, s katerim želi spodbuditi mlade ljudi k še večji zavzetosti na znanstvenoraziskovalnem področju, kar je tudi svojevrsten poziv odgovornim ljudem v gospodarstvu, da to znanje čim učinkoviteje uporabijo.

Zlati znak podeljujemo avtorjem doma in v tujini najodmevnejših doktoratov, ki so bili podeljeni v Republiki Sloveniji v preteklih treh letih iz naravoslovnotehniških, matematičnih, medicinskih in biotehniških ved.

Četrtek, 21. marec

TEDEN ODPRTIH VRAT IJS: Obisk IJS v živo, ob 11.00, OŠ Komenda-Moste

13.00 Velika predavalnica IJS: VABLJENO PREDAVANJE - Prof. dr. Igor Križaj (IJS): Zoisov nagrajenec za vrhunske dosežke na področju toksinologije

"Živalski strupi – prekletstvo in blagoslov"

SPOZNAVNI VEČER MLADIH

Dogodek se bo začel ob 18.00 v galeriji IJS in je interne narave.

Petek, 22. marec

TEDEN ODPRTIH VRAT IJS: Obisk IJS v živo, ob 9.30, OŠ Frana Roša Celje

11.00 Velika predavalnica IJS: OKROGLA MIZA - Disruptivnost novih tehnologij v kontekstu ekonomskega in družbenega razvoja

13.00 Velika predavalnica IJS: VABLJENO PREDAVANJE - Prof. dr. Paul Attfield (The University of Edinburgh, Velika Britanija)

"Novi materiali pri visokih tlakih"

Sobota, 23. marec

DAN ODPRTIH VRAT

Dan odprtih vrat Instituta “Jožef Stefan” je namenjen splošni javnosti, ko na obisk sprejmemo vse, ki jih zanima, kaj raziskujemo na našem inštitutu in kako bomo lahko s tem prispevali k skladni družbi prihodnosti.

Dan odprtih vrat se s prvimi ogledi na Institutu na Jamovi 39 začne ob 9. uri. Predstavitve se začenjajo vsako polno uro in trajajo eno uro. Ob 10., 11. in 12. uri bo vodenje tudi v angleščini. Zadnji ogledi se začnejo ob 13. uri. Parkiranje na Jamovi 39 ni mogoče, obiskovalci lahko parkirajo na parkirišču sosednje Fakultete za matematiko in fiziko, Jadranska ulica 15, število parkirnih mest je omejeno.

Na Reaktorskem centru v Podgorici pri Ljubljani, Brinje 40, se predstavitve začnejo ob 9.30, 10.30, 11.30, 12.30 in 13.30. Predstavitve so mogoče tudi v angleščini glede na želje obiskovalcev. Za vstop v Reaktorski center je obvezen osebni dokument (osebna izkaznica, potni list). Obiskovalci se lahko tja pripeljejo sami in tam parkirajo. Organiziran je tudi brezplačni avtobusni prevoz na relaciji IJS Jamova – Reaktorski center Podgorica. Kapaciteta avtobusnega prevoza je omejena.

Vozni red:

Avtobus Jamova – Reaktor: 09.00, 10.00, 11.00, 12.00, 13.00. Avtobus Reaktor – Jamova: 09.30, 10.30, 11.30, 12.30, 13.30, 14.30.

Z željo, da se lahko razvije tudi pogovor, smo omejili število udeležencev na predstavitvi posameznega programskega sklopa. Vsi ogledi so brezplačni, predhodna prijava ni potrebna. Prosimo za dosledno upoštevanje varnostnih navodil, danih s strani osebja IJS, še posebej laboratorijskega osebja.

Prosto sprehajanje po laboratorijih Instituta zaradi varnostnih razlogov ni dovoljeno, zato prosimo, da se držite skupine.

Fotografiranje v prostorih IJS in na zunanjih površina IJS je brez pisnega soglasja prepovedano. Za razumevanje se zahvaljujemo!

Na dogodkih v okviru Stefanovih dnevov bo potekalo fotografiranje in/ali snemanje z namenom promocije dogodka oziroma poročanja o dogodku.

Več informacij o posameznih dogodkih je dostopnih tukaj.

Nazaj na novice