ERASMUS+ PRAKSA NA HELMHOLTZ-ZENTRUMU HEREON

Erasmus+ praksa na Helmholtz-Zentrumu Hereon

Objavljeno: 10. jul. 2023

Počaščena sem, da sem bila lahko preko programa ERASMUS+ na kratkem dvotedenskem doktorskem obisku na Helmholtz-Zentrum Hereon. Delala sem na Odseku za elektrokemijo in obdelavo velikih podatkov pod vodstvom dr. Sviatlane Lamake.

V tem obdobju sem pridobila veliko dragocenega znanja, predvsem na področju lokalnih elektrokemičnih meritev, vključno z merjenjem lokalnih pH-vrednosti in koncentracij raztopljenega kisika na različnih kovinskih substratih. Pridobila sem temeljno teoretično znanje, potrebno za izvajanje lokalnih elektrokemijskih meritev, ter izboljšala svoje sposobnosti pri interpretaciji rezultatov, posebej v zvezi s stabilnostjo nastajanja oksidov na različnih kovinskih površinah.

Glavni cilj mojega obiska je bil izmenjava znanja o cirkonijevih konverzijskih prevlekah (ZrCCs). Zanimivo je, da smo v skupini ugotovili, da smo se pri elektrokemijskem testiranju ZrCC-jev in raziskovanju vodne kemije cirkonija (Zr) srečali s podobnimi izzivi.

Z uporabo lokalnih elektrokemičnih meritev smo uspeli bolje razumeti mehanizem nastajanja ZrCC-jev, ki še ni bil dovolj raziskan na lokalni ravni, kljub temu da nastaja zaradi lokalnih efektov. Pridobljeni rezultati so zanimivi in pomembno prispevajo k našemu razumevanju tvorbe Zr prevlek, hkrati pa razkrivajo nepričakovane pojave v procesu.

Kljub kratkosti mojega bivanja sem se na obisku počutila kot doma, saj so me vsi toplo sprejeli. Obisk je presegel moja pričakovanja, ker sem pridobila več znanja, kot sem si sprva predstavljala, da je mogoče v tako kratkem času. Iskreno sem hvaležna za znanje in izkušnje, ki sem jih pridobila med obiskom, in v čast mi je, da sem lahko tudi jaz s svojim znanjem in izkušnjami prispevala ekipi dr. Lamake. Navdušena sem nad priložnostmi in zmožnostmi, ki jih lahko prinesejo naša skupna raziskovanja v prihodnosti.

Ana Kraš, Nanoznanosti in nanotehnologije

Ana Kraš 1.JPEG
Ana Kraš 3.png
Nazaj na novice