OBJAVI UČITELJEV MPŠ V NATURE IN SCIENCE

Objavi učiteljev MPŠ v Nature in Science

Objavljeno: 02. apr. 2021

V torek, 6. aprila 2021, ob 11.30 vabljeni na predstavitev in spletno novinarsko konferenco NAJNOVEJŠI OBJAVI IJS V NATURE IN SCIENCE preko spletne povezave https://zoom.us/j/93671752505 ali Televizije IJS na povezavi http://tv.ijs.si .

Učiteljema MPŠ in raziskovalcema Instituta »Jožef Stefan« je namreč uspel izreden uspeh, saj bodo v razmaku dveh dni rezultati njunega dela objavljeni v dveh najprestižnejših znanstvenih revijah na svetu, Nature in Science. 

V reviji Science bo prof. dr. Dušan Turk skupaj s sodelavci Odseka za biokemijo, molekularno in strukturno biologijo ter tujimi kolegi objavil članek "X-ray screening identifies active site and allosteric inhibitors of SARS-CoV-2 main protease« - Presejalni test z rentgensko difrakcijo na kristalih glavne proteaze razkril zaviralce virusa  SARS-CoV-2«. Študija vzbuja upanje v boju proti SARS-CoV-2, saj bi nekatere od najdenih substanc verjetno lahko takoj uporabili za blaženje poteka bolezni in iz njih v kratkem razvili nova zdravila.

V reviji Nature je prof. dr. Uroš Cvelbar, vodja Odseka za plinsko elektroniko, skupaj s sodelavci iz Koreje objavil članek  "Stabilisation of liquid instabilities by ionised gas jet -  Stabilizacija tekočinskih nestabilnosti z ioniziranim curkom plina«.  V raziskavi poročajo o presenetljivem odkritju, da je mogoče nestabilnosti v tekočinah, kot so vrtinci, oscilacijska gibanja, škropljenje ipd., ki jih povzroča interakcija toka plina na površino tekočine, odpraviti z razelektritvijo toka plina oz. uporabo plazme. Odkritje bo pripomoglo k izboljšanju in kontroli procesov v industrijskih okoljih do razumevanja planetnih atmosfer, ki so šibko ionizirana. 

Na predstavitvi bosta sodelovala:

-          soavtor članka v Science prof. dr. Dušan Turk

-          soavtor članka v Nature prof. dr. Uroš Cvelbar

Vljudno vabljeni!

Nazaj na novice