PREIZKUSNO PREDAVANJE DR. ALEKSANDRA MATAVŽA

Nanoporozni materiali za sodobno elektroniko

Preizkusno predavanje dr. Aleksandra Matavža

Objavljeno: 01. avg. 2023

MPŠ vabi na javno predavanje v habilitacijskem postopku docenta za področje materiali dr. Aleksandra Matavža z naslovom: Nanoporozni materiali za sodobno elektroniko. Predavanje bo v četrtek, 10. avgusta 2023, ob 15:00 v predavalnici MPŠ in na daljavo. Predavanje lahko spremljate na povezavi, ki je objavljena na urniku.

Povzetek:

Nanoporozni materiali, kot so zeoliti, se že desetletja uporabljajo v pomembnih industrijskih procesih, vključno s katalizo, separacijo in shranjevanjem plinov. Z odkritjem kovinsko-organskih materialov (angl. MOFs) in možnostjo prilagajanja strukture ter fizikalno-kemijskih lastnosti z uporabo načel retikularne kemije, se je potencial nanoporoznih materialov v tradicionalnih in pa tudi novih aplikacijah še dodatno povečal. Nedavno se je razvoj teh materialov usmeril na področje tankih plasti, saj so le-te uporabne predvsem v sodobni elektroniki in senzorjih hlapnih organskih spojin.

V predavanju bom opisal osnovne fizikalne lastnosti nanoporoznih materialov ter predstavil njihovo integracijo v elektronskih komponentah, kot so tankoplastni kondenzatorji, tranzistorji in memristorji. Ker se zaradi odprte pozornosti ti materiali odzivajo na prisotnost hlapnih organskih spojin, bom predstavil njihovo potencialno uporabo v natančnih in selektivnih senzorjih plinov.

Nazaj na novice