RAZPIS ZA DOBITNIKA/CO MEDNARODNE NAGRADE MENDELEJEV ZA OSNOVNE NARAVOSLOVNE ZNANOSTI

Razpis za dobitnika/co mednarodne nagrade Mendelejev za osnovne naravoslovne znanosti

Objavljeno: 25. jan. 2022

Odprt je razpis za predložitev nominacij za mednarodno nagrado Unesca in Rusije za osnovne naravoslovne znanosti Mendelejev 2022.

Namen nagrade je nagraditi pomembne dosežke na področju raziskav, izobraževanja in mednarodnega sodelovanja v osnovnih naravoslovnih znanostih za trajnostni razvoj (kemije, fizike, matematike, biologije).

Mednarodna nagrada Mendelejev za osnovne naravoslovne znanosti, ki jo skupaj podeljujeta UNESCO in Ruska federacija je namenjena ozaveščanju o pomenu teh disciplin za miroljubne in uspešne družbe. Prvič je bila podeljena leta 2021, prejela pa sta jo profesor Vincenzo Balzani (Italija) in profesor Yuri Oganessian (Ruska federacija).

Nagrado se podeli enkrat letno dvema posameznikoma za dosežke, ki prispevajo k družbeno-gospodarski preobrazbi in razvoju v svetovnem ali regionalnem merilu na podlagi naslednjih kriterijev:

  1. odličnost pri raziskovanju na področjih osnovnih naravoslovnih znanosti;
  2. izobraževanje in popularizacija na področjih osnovnih naravoslovnih znanosti;
  3. mednarodno ali regionalno sodelovanje v osnovnih naravoslovnih znanostih.

Nagrada, ki jo financira Ruska federacija, je podeljena v višini 250.000 USD za vsakega od dveh zmagovalcev. Vsakemu prejemniku bosta podeljeni tudi zlata medalja in diploma.

Kandidate ali kandidatke lahko predlagajo države članice po svojih nacionalnih komisijah za UNESCO, nevladne organizacije v uradnem partnerstvu z Unescom in UNESCO in dejavne na ustreznih področjih, Unescove katedre, Unescovi centri kategorije 2, mednarodne znanstvene zveze in univerze. Kandidati ali kandidatke se ne morejo predlagati sami. Nominacije kandidatk so posebej zaželene.

Vse prijave je treba oddati na spletu prek posebnega obrazca, ki je na voljo na spletni strani nagrade, najpozneje do 15. marca 2022, v angleškem ali francoskem jeziku. V kolikor želite, lahko o svoji nominaciji obvestite mag. Barbaro Urbanija z Urada za UNESCO na e-naslov: barbara.urbanija(at)gov.si.

Če želite svojega kandidata/kandidatko predlagati prek nacionalne komisije za UNESCO, jim to sporočite najpozneje do petka, 18. februarja 2022 prav tako na e-naslov: barbara.urbanija(at)gov.si.

Pravilnik

Nazaj na novice